Jirka Vierimaa;
Vahvista toimintaa, palkitse yksilöä! -koulutuspäivä 1.12.2019


Tämän koulutuspäivän pääteemoja ovat yksilöllinen palkitseminen ja palkkiojärjestelmän rakentaminen koiran koulutukseen. Koulutuspäivä koostuu neljästä lyhyestä teemaluennosta ja niihin perustuvista käytännön harjoituksista sekä alku- ja loppuluennoista. Koulutuspäivä sopii käytännöllisyytensä vuoksi niin aloitteleville kuin osaaville koiraharrastajille, pennusta kokeneisiin harrastuskoiriin.

Koirien koulutuksessa tunnetaan nykyisin paljon erilaisia menetelmiä ja tekniikoita. Jokaiseen ongelmaan löytynee vähintään kourallinen ratkaisuja. Useita menetelmiä yhdistävä ongelmakohta on koiran käyttäytymisen ohjaaminen alkupainotteisesti, jolloin sujuva eteneminen estyy ja koiran suoriutumisen ensisijaisena ehtona on jokin tietty vireystila.

Koira oppii palkkiomerkit eli ehdollistuneet vahvisteet samalla tavalla kuin tehtäviin liitettävät vihjeet. Niihin molempiin linkittyy tietynlaista, ennalta suunniteltua käyttäytymistä. Johdonmukaisessa koulutuksessa vihjeet johtavat palkitsevaan toimintaan aivan kuten palkkiomerkit. Näin ollen erilaisia vihjeitä voidaan käyttää myöhemmin palkkioina koirien koulutuksessa.

Koulutustekniset periaatteet ja pitkän aikavälin tavoitteet ovat yksinkertaisesti ja käytännöllisesti toteutettavia. Koulutuspäivän käytäntöön sovellettavat teemat ovat:

Palkkiomerkkien erottelusta palkkiojärjestelmäksi

Uuden vahvisteen opettaminen vanhalta lainaamalla

Keep-going-signaali jatkuvuuden ja ponnistelun työkaluna

Vihjesanasta (toiminnalliseksi) vahvisteeksi

Koulutuspäivän aikataulu:

- klo 11-12 Aloitusluento: Kuplamalli ja sujuvan koulutuksen suunnittelu

- klo 12-12:30 Teema 1 - Palkkiomerkkien erottelusta palkkiojärjestelmäksi

- klo 12:30-13 Käytännön harjoitus, 2 koirapaikkaa

- klo 13-13:30 Teema 2 - Uuden vahvisteen opettaminen vanhalta lainaamalla

- klo 13:30-14 Käytännön harjoitus, 2 koirapaikkaa

- klo 14-15 Lounastauko

- klo 15-15:30 Teema 3 - Keep-going-signaali jatkuvuuden ja ponnistelun työkaluna

- klo 15:30-16 Käytännön harjoitus, 2 koirapaikkaa

- klo 16-16:30 Teema 4 - Vihjeestä (toiminnalliseksi) vahvisteeksi

- klo 16:30-17 Käytännön harjoitus, 2 koirapaikkaa

- klo 17-18 Koulutuspäivän loppuluento ja päivän yhteenveto

Tarjolla kahvia ja teetä, pientä purtavaa kokopäivän.
Tilassa jääkaappi omille eväille ja mikro ruoan lämmitystä varten.

Koirakkopaikka 75 euroa.

Luentopaikka 49 euroaKouluttajana on eläinten oppimisen ja käyttäytymisanalyysin asiantuntija Jirka Vierimaa. Jirkan koulutuksissa on tavattu yli kaksikymmentä eläinlajia ja yli 6000 koiraa.Hänen erityiskiinnostuksensa liittyy positiivisen vahvistamisen menetelmiin ongelmanratkaisussa. Työn ohella Jirka opiskelee sosiologiaa ja tutkii eläinaiheita työelämän näkökulmasta. Jirka on yksi Tampereen yliopiston eläinkouluttajakoulutuksen pääkouluttajista.